Archive for 2021. április

Egy kis befektetéssel nagy sikereket érhetünk el

április 17th, 2021

Az emberek többsége nagyon figyel a kiadásaira, mert senki sem szeretné elveszíteni azt, amiért keményen megdolgozott. De sokszor ahhoz, hogy előrébb jussunk, igenis be kell fektetnünk a pénzünket. De higgyük el, ha jól csináljuk, akkor sokkal nagyobb sikereket érhetünk el utána, ezért ne tartsunk tőle annyira. Hiszen a különböző pályázatok olyan lehetőségeket biztosítanak a számunkra, amikkel sokkal könnyebben valósíthatjuk meg az álmainkat. És a pályázatírás ár felmérésével láthatjuk, hogy ez a kis befektetés nagyon is megéri, hiszen a szakemberek biztosan tökéletes munkát fognak végezni. És bizony, ha valamit meg sem próbálunk, akkor esélyünk sincs arra, hogy megvalósítsuk az elképzeléseinket, így vágjunk bele bátran, mert nincs veszítenivalónk. Hiszen sokkal rosszabb azon rágódni, hogy mi lett volna ha, ezért mindig ragadjuk meg a jó lehetőségeket, mert nagyban megváltoztathatjuk velük az életünket. Ezért érdemes rendszeresen figyelni a pályázati lehetőségeket, mert így biztosan nem fogunk lemaradni semmiről.

2021-től hatályos KATA szigorítások más adózási formába történő áttérés – 1. rész

április 2nd, 2021

A Focus Audit Kft. blogbejegyzésben az adótanácsadás, adószakértés kapcsán nyújt segítséget az érintetteknek. A KATA-val kapcsolatos változások megértése, áfaügyi kezelése nehéz feladat, a sikeres döntéshez a Focus Audit Kft. “2021- től hatályos KATA szigorítások más adózási formába történő áttérés – 1. rész” című cikkéből szemezgettünk.

“2021 január 1-jétől új fejezet kezdődik a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozó vállalkozások (’KATA’) életében, hiszen sok tekintetben megváltozik a KATA feltételrendszere, mely számos vállalkozást arra kényszerít, hogy a KATA alól kilépjenek. Milyen lehetőségeik vannak ezen KATA alatti vállalkozásoknak és milyen hatással lesz ez a vállalkozásukra? Kövessék most induló cikksorozatunkat, melyben adószakértőnk összefoglalja a fontosabb tudnivalókat a könnyebb tájékozódás érdekében.

Cikksorozatunk első részében a 2021. január 1-től hatályos KATA szabályokat foglaljuk össze.

2012. évi CXLVII. törvényt érintő, 2021. január 1-étől hatályos módosítások:
A jelenleg hatályos szabályok alapján azokat az adózókat, amelyek adózási formaként a KATA-t választják kétféle adófizetési kötelezettség terheli:

egyrészt fennáll havonta egy tételes adófizetési kötelezettség (25.000/50.000 vagy 75.000 Ft értékben),
másrészt pedig amennyiben a kisadózó vállalkozás bevétele éves szinten meghaladja a 12 millió Ft-ot, akkor a kisadózó vállalkozást a 12 millió Ft-ot meghaladó rész után 40 %-os mértékű adófizetési kötelezettség terheli.
január 1-től – a hatályos módosításoknak megfelelően – a fentiekben említett tételes és 40 %-os adókötelezettség mellett a kisadózó vállalkozások bevételét egy új, 40%-os adó is terhelni fogja az alábbi feltételek fennállása esetén…”

A teljes blogbejegyzés elolvasható a Focus Audit Kft. weboldalán. Könyvvizsgálat, audit, adótanácsadás, IFRS tanácsadás – www.focusaudit.hu