2021-től hatályos KATA szigorítások – 1. rész

2021-től hatályos KATA szigorítások – 1. rész

A Focus Audit Kft. blogbejegyzésben az adótanácsadás, adószakértés kapcsán nyújt segítséget az érintetteknek. A KATA-val kapcsolatos változások megértése, áfaügyi kezelése nehéz feladat, a sikeres döntéshez a Focus Audit Kft. „2021- től hatályos KATA szigorítások más adózási formába történő áttérés – 1. rész” című cikkéből szemezgettünk.

„2021 január 1-jétől új fejezet kezdődik a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozó vállalkozások (’KATA’) életében, hiszen sok tekintetben megváltozik a KATA feltételrendszere, mely számos vállalkozást arra kényszerít, hogy a KATA alól kilépjenek. Milyen lehetőségeik vannak ezen KATA alatti vállalkozásoknak és milyen hatással lesz ez a vállalkozásukra? Kövessék most induló cikksorozatunkat, melyben adószakértőnk összefoglalja a fontosabb tudnivalókat a könnyebb tájékozódás érdekében.”

Cikksorozatunk első részében a 2021. január 1-től hatályos KATA szabályokat foglaljuk össze.

„2012. évi CXLVII. törvényt érintő, 2021. január 1-étől hatályos módosítások:
A jelenleg hatályos szabályok alapján azokat az adózókat, amelyek adózási formaként a KATA-t választják kétféle adófizetési kötelezettség terheli:

egyrészt fennáll havonta egy tételes adófizetési kötelezettség (25.000/50.000 vagy 75.000 Ft értékben),
másrészt pedig amennyiben a kisadózó vállalkozás bevétele éves szinten meghaladja a 12 millió Ft-ot, akkor a kisadózó vállalkozást a 12 millió Ft-ot meghaladó rész után 40 %-os mértékű adófizetési kötelezettség terheli.
január 1-től – a hatályos módosításoknak megfelelően – a fentiekben említett tételes és 40 %-os adókötelezettség mellett a kisadózó vállalkozások bevételét egy új, 40%-os adó is terhelni fogja az alábbi feltételek fennállása esetén…”

A teljes blogbejegyzés elolvasható a Focus Audit Kft. weboldalán. Könyvvizsgálat, audit, adótanácsadás, IFRS tanácsadás – www.focusaudit.hu