Mire lehet használni a C programnyelvet?

Mire lehet használni a C programnyelvet?

Mire lehet használni a C programnyelvet?

A C egyike azoknak a programnyelveknek, amit meglehetősen sok területen fel lehet használni. Bár eredetileg kifejezetten operációs rendszerekhez találták ki, de az egyszerűsége, könnyű kezelhetősége miatt széles körben elterjedt az alkalmazása.

Operációs rendszerek, digitális képfeldolgozás, robottechnológia

A C programozás sokféle különböző szakterületen előkerül. Ott van például az operációs rendszerek, a fordítóprogramok, a vírusirtó programok vagy az adatbázis-kezelő rendszerek fejlesztése. Mivel sok cég ezt a programnyelvet használja, ezért az új munkatársaktól is elvárják, hogy valamilyen szinten értsenek hozzá. Ha valakit kifejezetten a robottechnológia érdekel, és azon a szakterületen szeretne elhelyezkedni, akkor is nagy esély van rá, hogy olyan programokat kell kezelni, ahol nélkülözhetetlen a C nyelvet haladó szintű ismerete. Ugyanez a helyzet a digitális képfeldolgozás, valamint a mikroprocesszorok programozása esetében is, de a sort még hosszasan lehetne folytatni.

Nehezebb programnyelvek elsajátítása

Persze nem csoda, ha fiatalkorban az ember még nem tudja, hogy milyen szakterületen szeretne dolgozni 10-20 év múlva. A C programnyelv többek között azért is jó választás, mert a valaki tisztába kerül az alapjaival, és magabiztosan tudja használni, akkor sokkal könnyebben, gyorsabban tudja elsajátítani a magasabb szintű programnyelveket. A bonyolultabb kódolásokat mindig nehezebb megérteni, de ha van egy biztos alap, akkor az sem okozhat problémát. Az oktatáson való részvétel tehát akkor is a hallgatók előnyére válik, ha nem kifejezetten az a céljuk, hogy a C programnyelv legyen a szakterületük, hanem idővel tovább szeretnének lépni, például a Java irányába. A C nyelv megtanulása tehát sosem időpazarlás.