Melyek a chlamydia-fertőzés tünetei?

Melyek a chlamydia-fertőzés tünetei?

A Chlamydia egy baktériumok által okozott fertőző betegség. Legnépszerűbb fajtája a Chlamydia Trachomatis, egy nemi betegség, amely sok esetben nem ad egyértelmű tüneteket, most mégis megpróbálunk utánajárni a lehetséges szimptómák halmazának.

Chlamydia-fertőzés

A Chlamydia Trachomatis a Chlamydia leggyakoribb típusa. A fertőződés történhet szexuális úton vagy szülés közben, ha például a fertőzött anyától származó baktériumok átkerülnek többek között az újszülött szemébe. Utóbbi esetben a betegség a gyermekben kötőhártya-gyulladás formájában jelentkezik, de tüdőgyulladás is előfordulhat. Ami a felnőtteket illeti, a Chlamydia a szexuálisan aktív nőket és férfiakat érinti, azokat, akik gyakran váltanak partnert, és nem használnak óvszert szex közben. Nagyon gyakran a betegség sokáig nem érezteti magát, ezért minden szexuálisan aktív embernek profilaktikusan ajánlott az évenkénti ilyen irányú szűrővizsgálatok elvégzése.

Chlamydia – tünetek és kezelés

A Chlamydia-fertőzés felnőtteknél az urogenitális rendszer gyulladásához vezet. A Chlamydia gyakori tünetei nőknél elsősorban a gennyes és nyálkás váladékozás, az intim területek viszketése, az alhasi fájdalom, a vizelés közbeni égő érzés, a közösülés során fellépő fájdalom vagy a két menstruáció közötti vérzés.

A Chlamydia férfiaknál a húgycső gennyes-nyálkás váladékozásában, gyakori fájdalommal kísért vizelésben, valamint a herezacskó duzzanatában nyilvánul meg.

Érdemes hozzátenni, hogy a Chlamydia orális vagy anális szex közben is kialakulhat, ezért a betegség megjelenését a torokfájás vagy a végbélnyílás gyulladása is kísérheti. Mind a férfiak, mind a nők panaszkodhatnak ízületi vagy csontfájdalmakra, lázra vagy hányingerre. A kezeletlen Chlamydia a reproduktív szervek károsodásához, sőt meddőséghez vezethet. A betegséget követő szövődmények következtében kialakulhat petefészek-, petevezeték-gyulladás vagy hashártyagyulladás. Ha ilyen tüneteket észlelsz magadon, teszteld magad a Chlamydia gyorsteszt segítségével, amit most a Carbon Medical webáruházából a legkedvezőbb áron, 1 munkanapos szállítással rendelhetsz meg! Ha a teszt pozitív eredményt mutat, mindenképpen fordulj orvoshoz!