A fogínysorvadás könnyen észrevehető tünetei

A fogínysorvadás könnyen észrevehető tünetei

A fogínysorvadás könnyen észrevehető tünetei

A fogínysorvadás sajnos már évtizedek óta népbetegségnek számít hazánkban, amiért az esetek döntő többségében az egészségtelen táplálkozással, illetve dohányzással kiegészülő rossz szájhigiénia tehető felelőssé. Ha valaki nem szentel kellő figyelmet a tünetek észlelésére, és a fogíny betegség nem kerül időben kezelésre, akkor annak súlyos következményei lehetnek.

Vörös, duzzadt, vérző íny

Először is tisztában kell lenni azzal, hogy milyen jelek árulkodnak a fogínysorvadás kialakulására. Az egyik legszembetűnőbb tünet a vérbő, duzzadt íny, amely éles fájdalmat is okozhat. Fogmosáskor például kifejezetten irritáló érzést kelthet a fogkefe használata, ahogy elkerülhetetlenül hozzáér a fogak alatti kötőszövethez. Ilyenkor gyakran tapasztalható fogínyvérzés is, ami egyértelműen gyulladásra utal. A fogínysorvadásnak ez az első olyan tünete, amivel már érdemes fogorvoshoz fordulni, hiszen a szájüreg állapota innentől kezdve gyorsan romlásnak indulhat. Amikor elkezd visszahúzódni az íny, és láthatóvá válnak a fognyaki részek, akkor a fogínysorvadás kezelése sokkal bonyolultabbá válik.

A teljes fogsor elvesztése

A fogínygyulladás tartós fennállása esetén számítani kell arra, hogy a foggyökerek elveszítik a stabilitásukat, a fogak elmozdulnak a helyükről, végül pedig kiesnek. Eleinte a probléma csak néhány területet érint, később viszont az egész fogsorra kiterjed, ami azt jelenti, hogy a páciens a krónikus fogínygyulladás hatására rövid időn belül elveszítheti az összes fogát. Ilyenkor csak a műfogsor készítés vagy az implantáció jöhet szóba megoldásként. Viszont, ha a fogínysorvadás kezelése még időben megtörténik, akkor nagy esély van rá, hogy a fogorvos meg tudja menteni a fogsort, és helyre tudja állítani a fogíny eredeti állapotát.