Archive for 2013. május

A Városliget

május 30th, 2013

Budapest egyik olyan parkjáról beszélünk, melyet nem a természet alakított olyanná amilyen, hanem az emberi kezek. Tulajdonképpen egy olyan élményparkról beszélünk, ahol mindenki megtalálhatja a számára legszimpatikusabb szórakozási lehetőséget. Található itt gyönyörűen karbantartott csónakázó tó, mely télen műjégpályaként is üzemel. Mivel nem természetesen tóról beszélünk, a karbantartók bármikor leengedhetik, vagy feltölthetik a medreket, az évszakoktól függetlenül. A tavat 1996-ra alakították át úgy, hogy télen műjégpályaként is üzemelhessen. A tó mellett található az állatkerti körút rengeteg látványossággal. Mellette megtalálható a méltán híres és közkedvelt Gundel étterem, valamint a Bagolyvár étterem. Itt fontos megjegyezni, hogy a Bagolyvár az egyetlen olyan étterem Budapesten, ahol csak is kizárólag nők dolgoznak. Mindezek mellett megtalálhatjuk a gyönyörű Fővárosi Állat és Növény Kertet, mely monumentális épületeivel hívja be az odalátogatókat. Majd ellátogathatunk a Fővárosi Nagycirkuszba és a Vidámparkba is, ahol jobbnál jobb programok várnak minket.

A Normafa

május 30th, 2013

A Normafa egy igen egyedülálló természeti csodának mondható létesítmény a belvárostól nem messze. A Svábhegyen található, ami igazából a főváros legmagasabb pontja, pontosan 529 méter. Mivel a kilátás gyönyörű, rengeteg turista fordul itt meg nap mint nap. Kristálytiszta levegő és hatalmas tér jellemzi a helyet, ezért a belvárosban élők is szívesen látogatnak ki ide. Rengeteg kiránduló és turista útvonal került kialakításra annak érdekében, hogy minden idelátogató tökéletesen érezze magát. Eljuthatunk könnyen autóval, vagy akár fogaskerekűvel is ide, de mindenképp vigyünk magunkkal térképet a könnyebb tájékozódás érdekében. A város egyetlen tanulópályája található meg itt a síelők számára, amit nem csak télen, de tavasszal vagy nyáron is könnyedén használhatnak. Ennek oka a pálya műanyag borítása, ami megpróbálja rekonstruálni az eredeti talajt. Annak ellenére, hogy nem adja vissza a hó fedte hegycsúcsokat, mégis elmondhatjuk, hogy napsütésben, egy szál pulcsiban csúsztunk le a lejtőn.

A Népliget

május 30th, 2013

Budapest Magyarország egyik legszebb városa, nem véletlen, hogy a főváros címet hordozza. Szívében megtalálható a Népliget, mely mindenki számára nyitott, folyamatos programokkal kedveskedő közpark. Területe mintegy 110 hektár. Annak ellenére, hogy nem teljesen a központban helyezkedik el, mégis minden Budapesten élő szívesen látogatja még akkor is, ha egy kicsit utaznia kell hozzá. A park a külvárosban található, a városközponttól délre. A parkot rengeteg szobor és emlékmű díszíti, melyet a turisták előszeretettel örökítenek meg. A Népligetben számos építménnyel találkozhatunk, ilyen például a Centenáriumi Park, amely egy emlékmű arra a történelmi eseményre, amely Buda és Pest összekapcsolását eredményezte. Ezt az emlékművet a jeles esemény 100. évfordulójára készíttette a főváros. Rengeteg szórakozóhely és kávézó található a Népligetben, a fiatalok közkedvelt találkozóhelyének számít. Sajnos a parkot sokszor rongálják, így rengeteg kiadása van a városnak ezzel a közterülettel kapcsolatban.

A Margitsziget

május 30th, 2013

A Margitsziget Budapest szívében helyezkedik el, Magyarország egyik legnagyobb folyóján, a Dunán. Mivel egy olyan természeti csodáról beszélünk, ami minden városlakó számára a nyugalmat szimbolizálja, a város mindent megtesz e természeti csoda megóvásának érdekében. Többek között ezért is hozták azt a rendeletet, hogy a városi busz kivételével semmi féle motorral működő jármű nem hajthat be a sziget területére. A Margit szigeten több sport létesítmény is megtalálható. Ilyen például a Palatinus fürdő, a Hajós Alfréd uszoda, a vadaspark és a japán kert. Az egész szigeten átívelő futó sáv, különleges talapzatával pedig a futás szerelmeseinek kedvez, hiszen ki nem futna egy ilyen csodálatos környezetben a város közepén, ahol vidéki tisztaságú levegő fogadja. Megtalálhatóak a szigeten még éttermek, fagyizók és kávézók is, melyek mind-mind a piheni vágyók igényeit hivatottak kielégíteni. Akár egy fáradt nap után, vagy egy napos hétvégén látogatunk ki a Margitszigetre, a kikapcsolódás és a nyugalom szinte biztos.